Stap van de olifant af!

 trekking

Het lijkt zo leuk: een tocht maken op de rug van een olifant of een s how bezoeken met deze machtige dieren. Niet voor niets bieden veel reisorganisaties dit soort excursies aan. ‘Een onvergetelijke ervaring,’ aldus de reclameslogans. Helaas is de ervaring vooral voor de olifant zelf onvergetelijk. WSPA komt daarom in actie met de campagne ‘Stap van de olifant af!’ en roept toeristen op olifantvriendelijk te reizen.

De harde waarheid
Hoewel het vangen van olifanten illegaal is, groeit het aantal olifanten dat in de toeristenindustrie ‘werkt’ nog steeds. In Birma alleen al worden zo’n honderd, vooral jonge, olifanten per jaar gevangen voor deze zeer lucratieve handel. De moeder en soms ook tantes van de jonge olifant worden vaak gedood omdat zij het jong proberen te beschermen.

Nadat het olifantje bij zijn moeder is weggehaald wordt het dier dagenlang vastgebonden, uitgehongerd en mishandeld om zijn wilskracht te breken. Wanneer het dier voldoende is ‘afgericht’ om als toeristische attractie te worden ingezet, wordt het vaak op gevoelige plekken geprikt om gehoorzaamheid af te dwingen. En hoewel een olifant tot 1.000 kilo kan trekken, zijn de rugwervels niet gebouwd op het dragen van één of meerdere toeristen op zijn rug waardoor de olifant hier pijn en schade van ondervindt. Buiten zijn diensturen staat de olifant permanent aan te ketting, een ellendige positie voor deze sociale dieren die gewend zijn om vrij in kudden rond te zwerven.

Toeristen in actie!
Het overgrote deel van de toeristen die een olifantenritje maakt of een olifantens how bezoekt, weet niet welke ellende hierachter zit. WSPA (World Society for the Protection of Animals) wil dit bewustzijn bij Nederlandse reizigers vergroten en komt daarom nu in actie met de campagne ‘Stap van de olifant af!’

Op de campagnesite www.wspa.nl/olifant kunnen reizigers de belofte doen om tijdens hun vakanties geen olifantenritjes te maken en olifantens hows te bezoeken. En om ook andere reizigers te overtuigen, kan iedereen een speciale ‘Stap van de olifant af!’ sticker en bagagelabel opvragen via deze website om zelf de boodschap al reizend te verspreiden. Daarnaast bevat de site informatie en tips voor een olifantvriendelijke vakantie. Ons advies is hierbij om olifanten alleen in hun natuurlijke omgeving te bekijken, zo weet je zeker dat je niet bijdraagt aan olifantenleed.

Reisorganisaties: stop met olifantenritjes - en s hows
WSPA roept Nederlandse reisorganisaties al enkele jaren op om olifantenritjes en -s hows te schrappen uit hun reisaanbod. Marktleider TUI Nederland, bekend van de merken Arke, Holland International en KRAS.NL, biedt al geruime tijd alleen nog olifantvriendelijke excursies aan. Reisorganisatie Oad Reizen gaf in september 2012 gehoor aan de oproep van WSPA, en beloofde haar reizen en excursieprogramma’s aan te passen. WSPA vindt dat meer reisorganisaties deze goede voorbeelden moeten volgen en zal hier de komende tijd bij hen op aandringen.

De Aziatische olifanten zijn net als Afrikaanse olifanten een bedreigde diersoort. Er lopen er nog maar heel weinig van rond, zeker in het wild. Een extra reden om zuinig te zijn op deze mooie dieren en te kiezen voor olifantvriendelijke vakanties!

Meer informatie: www.wspa.nl/olifant

‘Ontmoeting met een olifant veranderde mijn leven’

Ontmoeting met een olifant

Op een backpackersreis door Thailand, zo’n elf jaar geleden, zag Antoinette van de Water uit Vlaardingen een naar voedsel bedelend negen maanden oud olifantje in een van de drukste straten van de hoofdstad Bangkok lopen. “Dat greep mij zo aan, dat ik dat beeld niet meer kwijtraakte”, zegt de Vlaardingse openhartig. Sindsdien trekt zij zich het lot aan van de olifanten in Thailand en op Borneo.

Na haar studie marketing en een goede baan bij een marketingbureau vroeg de Vlaardingse zich na een paar jaar af of dit het nu was. Het roer ging na een bezinningsperiode radicaal om. “Ik pakte mijn koffers om eens ergens anders op de wereld mijn geluk te beproeven. Het werd Thailand. Daar zag ik heel toevallig dat tafereeltje van die jonge olifant”, vertelt ze in de weekkrant Groot Vlaardingen.

Avontuurlijke tocht

Het veranderde haar leven. Haar familie keek vreemd op. “Maar toen zij eenmaal hoorden wat mijn passie was, hebben zij mij altijd gesteund. Mijn vader en moeder hier in Vlaardingen zijn mijn grootste steun en toeverlaat.” Na die toevallige kennismaking met het leven van de straatolifanten in Thailand begon de Vlaardingse zich te verdiepen in de leefomstandigheden van deze dieren. Al snel werd duidelijk dat zij het in dit deel van de wereld niet gemakkelijk hebben. “In 2005 begon ik aan een avontuurlijke tocht met twee vrijgekochte olifanten naar een reservaat in het noorden van Thailand om aandacht te vragen voor het lot van straatolifanten”, zegt ze. Die missie lukte met geld van sponsors.

Ontmoeting met een olifant

‘De olifant veranderde mijn leven’

Inmiddels had Van de Water de Stichting ‘Bring the elephant home’ opgericht, met als doel meer olifanten een dierwaardig bestaan te geven. “Dat is meer dan noodzakelijk”, zegt de Vlaardingse openhartig. “Door de ontbossing in Thailand en op Borneo verliezen de olifanten steeds meer ruimte om te leven en vergeet ook de toeristenindustrie niet. Olifanten moeten dingen doen waarvoor ze helemaal niet geschikt zijn.”

Van de Water zocht naast sponsors ook veel vrijwilligers om haar werk te kunnen uitvoeren. “Dat is belangrijk om de plaatselijke bevolking te doordringen van het feit, dat de olifanten thuishoren in een gebied met bossen.” Met de plaatselijke bevolking zet de Vlaardingse nu kwekerijen op waar bomen gekweekt worden die later geplaatst worden in de gebieden die ontbost zijn.” Ze heeft driehonderdduizend bomen teruggeplaatst en is nu bezig om vijfentwintigduizend bomen te planten.

Moeilijke jaren

Ondanks de resultaten heeft Van de Water het de afgelopen jaren moeilijk gehad. “Een bezinningsperiode was nodig om weer nieuwe energie op te doen. “Dat heb ik gedaan door een jaartje naar Spanje te gaan. Even kon ik het verdriet van de olifanten niet zien, maar toen ik een prijs kreeg voor mijn werk in Thailand, met daaraan gekoppeld een leuk geldbedrag, aarzelde ik niet om de draad weer op te pakken. Ik richt nu mijn aandacht te richten op Borneo”.

Meer op de website van bring-the-elephant-home.

Bron: Hier is Thailand

2013!!

2013 

Wij wensen u een gelukkig en gezond, ELEPHANTASTIC 2013!!

{module Separator}

Happy Christmas and an ELEPHANTASTIC 2013!

Elephant Christmas

{module Separator}

100 likes op Facebook

Jazeker, het is gelukt. We hebben de 100 likes gehaald op Facebook. (ondertussen zelfs al op 101, ja ja...)

Zoals al eerder aangegeven zou ik de 100 persoon hier vermelden:

Jude Westerfield is onze 100e volger op Facebook.  De profielfoto:

Jude Westerfield THANKS JUDE!

 

Elephant Parade 2012

Afgelopen zondag zijn we naar de Elephant Parade geweest in Hasselt, België. Het was erg de moeite waard.

Hieronder foto's van de kunstwerken:

Elephantgirl

elephantgirllogosmallElephantgirl

 

Publish modules to the "offcanvs" position.