Ontmoeting met een olifant

Op een backpackersreis door Thailand, zo’n elf jaar geleden, zag Antoinette van de Water uit Vlaardingen een naar voedsel bedelend negen maanden oud olifantje in een van de drukste straten van de hoofdstad Bangkok lopen. “Dat greep mij zo aan, dat ik dat beeld niet meer kwijtraakte”, zegt de Vlaardingse openhartig. Sindsdien trekt zij zich het lot aan van de olifanten in Thailand en op Borneo.

Na haar studie marketing en een goede baan bij een marketingbureau vroeg de Vlaardingse zich na een paar jaar af of dit het nu was. Het roer ging na een bezinningsperiode radicaal om. “Ik pakte mijn koffers om eens ergens anders op de wereld mijn geluk te beproeven. Het werd Thailand. Daar zag ik heel toevallig dat tafereeltje van die jonge olifant”, vertelt ze in de weekkrant Groot Vlaardingen.

Avontuurlijke tocht

Het veranderde haar leven. Haar familie keek vreemd op. “Maar toen zij eenmaal hoorden wat mijn passie was, hebben zij mij altijd gesteund. Mijn vader en moeder hier in Vlaardingen zijn mijn grootste steun en toeverlaat.” Na die toevallige kennismaking met het leven van de straatolifanten in Thailand begon de Vlaardingse zich te verdiepen in de leefomstandigheden van deze dieren. Al snel werd duidelijk dat zij het in dit deel van de wereld niet gemakkelijk hebben. “In 2005 begon ik aan een avontuurlijke tocht met twee vrijgekochte olifanten naar een reservaat in het noorden van Thailand om aandacht te vragen voor het lot van straatolifanten”, zegt ze. Die missie lukte met geld van sponsors.

Ontmoeting met een olifant

‘De olifant veranderde mijn leven’

Inmiddels had Van de Water de Stichting ‘Bring the elephant home’ opgericht, met als doel meer olifanten een dierwaardig bestaan te geven. “Dat is meer dan noodzakelijk”, zegt de Vlaardingse openhartig. “Door de ontbossing in Thailand en op Borneo verliezen de olifanten steeds meer ruimte om te leven en vergeet ook de toeristenindustrie niet. Olifanten moeten dingen doen waarvoor ze helemaal niet geschikt zijn.”

Van de Water zocht naast sponsors ook veel vrijwilligers om haar werk te kunnen uitvoeren. “Dat is belangrijk om de plaatselijke bevolking te doordringen van het feit, dat de olifanten thuishoren in een gebied met bossen.” Met de plaatselijke bevolking zet de Vlaardingse nu kwekerijen op waar bomen gekweekt worden die later geplaatst worden in de gebieden die ontbost zijn.” Ze heeft driehonderdduizend bomen teruggeplaatst en is nu bezig om vijfentwintigduizend bomen te planten.

Moeilijke jaren

Ondanks de resultaten heeft Van de Water het de afgelopen jaren moeilijk gehad. “Een bezinningsperiode was nodig om weer nieuwe energie op te doen. “Dat heb ik gedaan door een jaartje naar Spanje te gaan. Even kon ik het verdriet van de olifanten niet zien, maar toen ik een prijs kreeg voor mijn werk in Thailand, met daaraan gekoppeld een leuk geldbedrag, aarzelde ik niet om de draad weer op te pakken. Ik richt nu mijn aandacht te richten op Borneo”.

Meer op de website van bring-the-elephant-home.

Bron: Hier is Thailand

Elephantgirl

Elephantgirl

Dedicated to Elephants

www.elephantgirl.nl

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter

Video's ENP

 

Video's BLES