Thailand pakt illegaal vangen olifanten aan

© epa. Een dierenarts neemt een bloedmonster van een niet-geregistreerde olifant op het Thaise toeristeneiland Phuket.

Thailand maakt werk van de opsporing van illegaal gevangen olifanten, die vaak in toeristenshows moeten optreden. De autoriteiten in het Aziatische land hebben onlangs zeker 16 olifanten ontdekt in drie provincies in het zuiden van het land die in het wild waren gevangen. De dieren zijn in beslag genomen.

Het Wereld Natuur Fonds en onderzoeksbureau Traffic hebben dat woensdag laten weten. De organisaties zijn blij dat de Thai deze illegale praktijken rond de olifanten nu serieus aanpakken en roepen ze op hiermee door te gaan. De dieren worden vaak in het wild gevangen, onder meer in buurland Myanmar, en dan de grens over gesmokkeld waarna ze vervalste certificaten krijgen. Ze treden op in shows voor toeristen of bezoekers kunnen ritjes op de dieren maken.
In Thailand is het sinds de jaren '70 verboden om wilde olifanten te vangen. Olifanten moeten vanaf hun 8ste jaar een certificaat hebben waaruit blijkt dat ze in gevangenschap zijn geboren. Dierenorganisaties wijzen erop dat de illegale jacht slecht is voor de Aziatische olifant, die toch al ernstig bedreigd wordt. Naar schatting zijn er nog rond de 40.000 dikhuiden in verschillende gebieden, waarvan een kwart in Myanmar leeft.

Bron: ANP