Verslag 2009

Verslag van vrijwilligerswerk in 2009

 

Zaterdag 13 juni : Ik ben vertrokken voor mijn avontuur in Thailand. We zijn op zondag aangekomen in Chiang Mai. De lokale avondmarkt beviel ons goed, vooral de voetmassage….volunteering 2009 20120313 2091536573

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maandag zijn we naar het kantoor van het Elephant Nature Park gegaan om ons als vrijwilliger in te schrijven. Daarna was het op weg naar het park.

Daar hebben we een rondleiding gehad en uitleg gekregen over de werkwijze van het park. We hebben gelijk de olifanten mogen voeren, en wat is dat bijzonder zeg!!! Zo’n kolossaal dier wat zo rustig de bananen en mais uit je hand pakt.

volunteering 2009 20120313 1017346542

 

En na onze heerlijke lunch kregen we de mogelijkheid om de olifanten te wassen in de rivier.

En dat is echt super!!! Ze gaan helemaal liggen in het water en met je emmertje en borstel kun je ze weer helemaal schoonmaken. ‘s Middags hebben we een dvd te zien gekregen over de manier waarop olifanten worden getraind. Dat is verschrikkelijk om te zien. Jonge olifanten worden bij hun moeder heel vroeg weggehaald. Maar aangezien het groepsdieren zijn is dit al een trauma. Olifanten zijn trotse dieren en willen niet hieraan toegeven. De jonge olifant wordt in een kooi gestopt die niet veel groter is dan zijzelf. Dan wordt ze net zo lang met stokken en haken geprikt en geslagen totdat ze opgeeft. Haar wil is gebroken en dan kan worden begonnen met het trainen. Hierbij gaat het er ook niet zachtzinnig aan toe! Veel olifanten zijn dan ook zwaar mishandeld, blind of kreupel. Zelfs de olifanten die worden gebruikt voor de fok worden niet ontzien. Sommige worden zo vaak gebruikt voornageslacht dat ze niet eens de mogelijkheid en tijd krijgen om te herstellen. Heupen zijn gebroken door de ruwheid van de bul, maar krijgen geen kans om te helen. Veel verschrikkelijke dingen dus, maar het is dan wel geweldig om te weten dat de olifanten die in het Elephant Nature Park zitten hier niet meer bang voor hoeven te zijn en geen kunstjes of andere dingen hoeven te doen. Alleen maar heerlijk grazen, eten en badderen. Dinsdag’s begonnen voor ons de werkzaamheden. Onze dag begint om 06.15 uur. Opstaan….en dan om 07.00 uur ontbijten en beginnen met werken om 08.00 uur. Wat hebben we zoal moeten doen? Gras snijden….niet met een maaier, maar gewoon met een mes….Je wordt er vanzelf handig in.

Dus toen wij later die week ook mais moesten snijden,waren wij de proffesionals. Mais pellen (wordt daar dus ook niet machinaal gedaan..) hout afschaven (weer met zo’n mes)pompoenen wassen.
De vrachtwagen met voedsel (pompoenen) leegmaken. Maar ook poepscheppen en huishoudelijke taken stonden op het programma.
volunteering 2009 20120313 1495939433

Elke dag krijgen de olifanten rondhalf twaalf te eten. Dit mogen wij dan doen. Daarna is het de beurt aan ons. Er staat een heerlijk buffet klaar en zodra er op de gong wordt geslagen, vallen wij aan alsof we al weken niks meer hebben gegeten. HEERLIJK!! Rond een uur is het tijd om de olifanten te wassen.En om half twee begin je weer met werken (tot 16.00/16.30 uur) Sinds het begin van het park bestaat de “Jumbo Express”. Dit was in eerste instantie een mobiele eenheid die in de regio ging helpen bij zieke dieren (vooral olifanten) maar ook dan een steentje bijdroeg bij de gemeenschap. Nu zijn er niet zoveel olifanten meer in prive bezit, dus blijven er alleen nog de sociale zaken over. Zo zijn we voor twee dagen naar een bergdorpje gegaan.
We hebben daar geholpen om een huis neer te zetten.

Toen wij weggingen stond het framewerk. Wat waren die mensen dankbaar.

volunteering 2009 20120313 1930605404

Onze accommodatie in het dorpje was erg primitief en een douche was er niet. Dus na twee dagen hard werken wil je toch wel even wat verfrissing. Dat was er, in de vorm van de watervallen.
 
Zondag’s heb ik het ingezamelde geld overhandigd aan de eigenaresse van het park, Lek. Dit was echt geweldig om te doen. Ik had € 500,- ingezameld. Omgerekend is dat 20.000 baht.
 

s Maandags hebben we twee olifanten opgehaald. Hiervan had Lek een melding gehad dat ze werden mishandeld. Mede met het geld wat ik heb verzameld konden zij dus worden bevrijdt. Dat geeft echt een geweldig gevoel.

volunteering 2009 20120313 1291092480

We zijn ook een dag met zes olifanten de bergen ingelopen.In de bergen staat veel olifantengras en nog meer lekkers voor de olifanten.
Geweldige (maar zware) tocht.

Overnachting boven in de bergen onder zeer primitieve omstandigheden. Maar dat maaktallemaal niks uit, want als je ’s morgens wakker wordt zie je gelijk de olifanten en dat maakt alles goed!
De laatste dag in het park hebben we van oude fietsbanden olifantenspeelgoed gemaakt. En dit was echt een succes.

Afscheidnemen van de olifanten, maar ook van de begeleiders was zwaar, maar wat hebben we genoten.

Daarna volgde de rondreis door een stukje Thailand. We hebben de ruines van Sukhothai bezocht.
Het paleis in Bangkok en een heel bijzondere fietstocht gemaakt door Bangkok.
De laatste dag op het strand van Cha-am was ook heerlijk. Even bijkomen van alles wat we hebben gezien en meegemaakt.
 
Thailand is een geweldig land. Als je ooit de kans krijgt, moet je daar naartoe. En vergeet dan niet naar het Elephant Nature Park te gaan in Chiang Mai.
Click me

Elephantgirl

Elephantgirl

Dedicated to Elephants

www.elephantgirl.nl

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter

Video's ENP

 

Video's BLES